İlçemizde ilk defa 1949 yılında Afşin ortaokulu olarak açılmıştır. Daha sonra 1972 yılında ortaokula dayalı aynı binada Afşin lisesine dönüştürülmüştür.
Liseye dönüştürülen eski bina yetersiz olduğundan Afşin lisesi adına yapılan eski binaya 1974-1975 öğretim yılında taşınılmıştır. Artan öğrenci sayısına bu binada cevap veremediğinden hazine adına kayıtlı 1 hektar 700 metre kare arazi Afşin lisesi adına tahsis edilmiştir.
1980 yılında yapımı tamamlanan depremden önceki binaya 1980-1981 öğretim yılının ekim ayında taşınılmıştır.
Okulumuz 2011 yılında Anadolu Lisesi statüsüne dönüştürülmüş ve "Afşin Eshab-ı Kehf Anadolu Lisesi" adını almıştır.
6Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası okul binası ağır hasar almış ve hakkında yıkım kararı verilmiştir
01 Eylül 2023 tarihinde Efsus Turan Mahallesinde yapılan yeni okul binası geçici olarak Afşin Eshab-ı Kehf Anadolu Lisesine verilmiş olup eğitim-öğretim bu binada sürdürülmektedir.
A.BİNANIN ÖZELLİKLERİ(ISINMA-AYDINLATMA-SU VE KANALİZASYON Isınma şekli Doğalazdır.Aydınlatma şekli elektrik,şehir suyuna bağlı,şehir kanalizastonuna bağlıdır.
B.DERSHANELER. 20 tane kullanılan dershane mevcut olup normal planda 26 tane dershane olarak yapılmıştır.
C.LABORATUARLAR( ARAÇ-GEREÇ DURUMU ) 4 Tane laboratuvarı vardır.Araç ve gereci yeterli değildir bu yüzden bazı araç ve gereç ihtiyacı vardır.
D.OKUL VE SINIF KİTAPLIKLARI Okulu kitaplığı vardır.Ayrıca her sınıfında kitaplığı mevcuttur.Okul kitaplığında 4870 adet kitap vardır.Bu sayıya 2004-2005 yılında okul idaresinin ve okul aile birliğinin çabaları sonucu 100 temel eser dahil edilmiştir.
E.ATÖLYE DURUMU Okulun atölyesi yoktur.
F.DEPO,AMBAR VE ARŞİV Depo vardır,ancak yetersizdir.Ambar olarak ayrı bir oda yoktur.Ambar olarak dolap kullanılmaktadır.Arşiv vardır.
G.SPOR SALONU Spor salonu yoktur.
H.İDARE ODALARI 1 müdür odası,2 müdür yardımcısı odası,1 memur odası,1 öğretmenler odası ve birde rehberlik odası vardır.
I.OKUL BAHÇESİNİN DURUMU Bahçenin alanı 15550 m² ağaçlandırma ve çiçeklendirmesi mevcuttur.
VİZYON: Öğrencilerimizi, Milli kimliğini kazanmış, kendisiyle barışık İyi vatandaş, İnsanî değerleri benimsemiş dünya ile barışık iyi insan, Çağın gereklerine uygun, toplumun ve iş hayatının gerektirdiği niteliklere ve yeterliliklere sahip iyi bir vatandaş olarak yetiştirmek, o Bütün öğrencilerimizin öğrenmelerini sağlayarak, kendisine güvenen, kendisini sürekli yenileyen ve geliştiren, işini iyi yapan bireyler olarak yetişmelerine fırsat tanımak.
MİSYON : Okulumuzda, öğrenme temel ihtiyaç kabul edilsin. Okulumuzda her veli, öğrencisine öğrenme için her fırsatın verildiğini bilsin o Okulumuzda hem öğretenler hem de öğrenenler birbirinin öğrenmesine ve gelişimine yardımcı olmanın önemine inansın. o İyi bir eğitimin uygun, temiz bir çevrede olacağı bilinsin, ve çevre bilinciyle hareket edilsin.
BAŞARILAR Sportif ve kültürel alanlarda birçok başarımız bulunmaktadır. 2008, 2009 ve 2011 yıllarında Hayat Boyu Öğrenme Comenius programına yaptığımız başvurular kabul edilmiştir.
Öğretmen Sayısı : 36
Öğrenci Sayısı : 593
Öğretim Şekli : Normal - Tekli
Ders Başlama ve Bitiş Saati : 08:30 - 15:40
Derslik Sayısı : 20
Fen Laboratuarı Sayısı : 4